Senaste inläggen

Av veronica - 31 juli 2020 14:19

Maskrosblommor

 

Maskrosblad är i vissa länder en delikatess och funnits med i naturmedicinböckerna länge. Men maskrosblommorna har många bra egenskaper de med man kan nyttja. De har mjukgörande och smärtstillande egenskaper. Den påskyndar läkeprocessen i huden.


Till hunden kan du använda dig av den till hot spots, skärsår på tassar, spruckna tassar, skrapsår, torra armbågar, eller bara irriterade tassar eller hud. Den kan även användas till att rengöra öronen på hunden.


Du plockar själva blomman på obesprutat område förstås. Torkar den minst 24 h, den får inte vara fuktig, för då kan det börja mögla.

Du ska spraya etanol eller lite vodka över blommorna för att de aktiva ingredienserna ska lösa upp sig bättre. Låt dem torka några timmar.

 

Det finns 3 olika sätt att göra den på. Cold infusion method går till på detta sättet.

Du väljer en olja du har hemma men allra finast är olivoljan.

Du lägger ner blommorna lätt ner packade i en glasburk och häller över olja så det täcker blommorna. Det är viktigt att oljan täcker blommorna, annars kan det börja mögla. Burken ska stå varmt i ett soligt fönster, är det soligt hela dagen i fönstret får du ställa burken i en papperspåse som skydd mot ultraljuset. Du ska skaka burken varje dag i 4-5 veckor innan oljan är klar.


Hot infusion method: Då tar du gör ett vattenbad på lågvärme under 2 timmar och sedan silar bort blommorna. Denna metod är snabbare. Då den är redo att användas när oljan har silats och kallnat.


Om du istället vill ha en ”pasta” väljer du att använda dig av kokosolja. När den kallnar blir den fast. Kokosoljan har bakteriedödande egenskaper så då får du fler bra egenskaper till ”pastan”.

 

Scoobie har ofta skrapmärken under tassarna då han går från 100-0 på alla underlag. Så jag tänkte testa detta på hans tassar.

Av veronica - 26 juli 2020 16:15

Vecka 30 med Qvick

 

Passivitet

Denna veckas passivitetsträning har vi gjort i skogen. Då husse sågade ner träd var vi tvungna att vara stilla.

 

Vallning (självförtroende övning)

Vi var och vallade hos Åsa och har fått i läxa av Ninni hur vi ska gå vidare. Vi ska driva bakom och gå upp tills första tackan reagerar.

 

Simning (självförtroende övning)

Vi har varit och simmat utomhus och nu går han i själv och simmar mycket lugnare men han vill gärna skvätta upp vatten för att börja leka. Men det är mindre av det än förut. Han kom tillbaka själv men jag kommer att fortsätta använda mig av långlina, då han inte lyssnar och kommer in på min signal.

 

På och av från lek

Jag upplever att Qvick går upp snabbt i aktivitetsnivå men har svårt att gå ner i aktivitet efteråt. Så jag lägger in två pass om dagen där vi har lek som belöning så han går upp i aktivitetsnivå på vår lilla tomt. Därefter går vi in, (inga leksaker tillgängliga inomhus )jag sätter på tv och sätter mig och är allmänt tråkig igen. Jag klockar hur lång tid det tar för han att lägga sig ner och ser om vi kan få en utveckling är hemma innan vi tar samma sorts träning fast utomhus och en bänk att sätta sig på för mig.

 

Vända och gå

Är ett beteende jag vill använda mig av när vi snabbt behöver avlägsna oss från platser för att vi får ett trångt möte. Jag har utnyttjat agility-övningen att följa axlarna och göra ett fb och bara tagit fram den övningen med tillägget varje gång jag vänder säger jag vänd och belönar hans snabba vändande. Jag passar även på att använda det när jag har flocken lös och vi ska vända.

 

Två tassar på

Jag har tränat detta utan någon trigger först, fast med störningen att jag är ute och går med alla 3 hundarna vilket är det normala. Det jag gör är att pekar på det jag vill att han ska ställa sig med framtassarna på och säger upp. Vi har gjort det på stenar, soptunnor, elskåp. Så slog det mig att när inget finns att tillgå så kan jag använda mig själv. Så jag lade till det i träningen så ställer mig med framsidan åt det vi ska möta. Jag klappar mig själv på bröstet säger upp och han hoppar upp med framtassarna och jag matar på uppifrån. Vi fick använda detta en dag då en barnfamilj med flaxande rädda barn skulle förbi. Det fungerade alldeles utmärkt. Det fungerade även när vi var och vallade och vi hade hundar lösa från olika flockar tillsammans.

 

Vito game del 1 ?

Har precis hunnit bygga plattformen till övningen. Så vi hann inte alls börja med denna.

 

4 tassar i

Vi har nu kommit till att han kan bjuda på en fram och baktass i eller 2 baktassar eller 2 framtassar. Han erbjuder sällan 3 tassar. Så nu får jag fundera över vilket sätt jag vill gå vidare på.

 

Pallen

Hans höger snabb till ett halvt varv. Hans vänster snabbt till ett kvarts varv stopp och fortsätter sedan till halvt varv.

 

Burträning

Då stationsträningen är liknande behövde jag mer eller mindre bara påminna. Han går in sätter sig om jag rör buren och väntar på signal.

 

Lyssna på ,med störning godisrassel

Övningen går till på följande sätt. Jag rasslar med en godisburk som störning och ber om ett sitt eller ligg.

Pass 1: 60 % rätt

 

PNU- 2 varv 

PNU ramlade omkull och spiken som håller stolpen i gick sönder så just nu kan vi inte träna detta hemma. Han är säker på två varv till höger , vänster behöver han lite mer stöttning med.

 

RC med fokus på att jag står ur linje

Pass 1: Mitt vänster: 80 % störning med passerande rullstol och pratande ekipage när han missade mattan utan sprang i raklinje till mig istället när han glimtade på dem.

Pass 2: Mitt höger 100%

 

Backa signal i olika miljöer

Pass 1: utomhus på vår ”träningsställe”

Pass2: utomhus Finnstaplan (tveksamt)

Pass 3: klubben (tveksamt först sedan kom han igång)

 

Inkallning-framåt

Har vi kört 1 pass med 3 repetitioner.


Ta den

Jag kastar ut leksaken och håller han i selen. Säger ta den och så springer vi iväg mot leksaken tillsammans. Han har full fart mot leksaken, hoppar inte upp mot mig när jag släpper selen när jag säger ta den. (Vilket han kunde göra för några veckor sedan.) Jag vill ge kommandot i det ögonblicket han tittar på leksaken. Därför kommer kriteriet vara titta på leksaken innan 3 sekunder för att anses som en lyckad repetition.

Pass 1: 100%

Pass 2: 100% Han tittar på leksaken hela tiden efter kastet kan bryta sin blick när jag ger kommandot. Jag väntar tills den är på leksaken igen. De två sista repetitionerna höll han kvar sin blick trots kommandot.

Pass 3: 100% håller fokus på leksaken hela tiden lade till drag bakåt i selen.

Pass 4: klubben 100%

Stationsträning

Störning -Swischen jobbade med avstånd utan rörelse med från mig. 80 %

Avstånd med rörelse från mig 40%

 

Dolda tunnel ingångar

100 % raka tunnlar

Lång makaron tunnel 50 %


Planering för Vecka 31 med Qvick

Passivitet

Vallning (självförtroende)

Simning (självförtroende)

Balansboll (självförtroende)

Vända och gå

Handtarget

Vito thinking game del 1

4 tassar i

Fokus

Pallen

Lyssna på

PNU med buren

RC med utlagd leksak

Backa signal

Stationsträning

Tunnelmakaron

Av veronica - 22 juli 2020 15:20

Att lära in att vänta på sin tur och vara tyst under tiden -4 olika beprövade sätt

 

Har ni ägt en hund som utan träning ligger lugnt och tyst och väntar på sin tur när ni tränar? Jag har iallafall inte gjort det.

Chintra gnällde, skällde varom annat när jag stod och pratade, inte ens tränade med någon annan hund. Lösningen blev att sitta i en bur med tyg över, det man inte ser existerade inte.

Sen kom Scoobie och jag gick i villfarelsen att jag fått en sådan hund, på alla tävlingar som liten satt han lugnt och tittade på agilityn och käkade nöjd korvbitarna som matte gav honom. Det var verkligen att kasta pärlor åt svinen, den dag han lärde sig vad agility var för något, förvandlade han till ett skällande monster som tumlade runt i sin tygbur för han skulle ut. Inte ett litet skynke kunde få tyst på denne herre, han hörde ju vad som på gick. Där var lösningen bollen, att kunna få tugga eller svinga runt ett spengummi när frustrationen var som högst. Först okopplad för kopplet triggade känslan av att inte ha kontroll, men till slut kunde ett koppel sättas på. Så har ni en bollfanatiker kan denna metod vara något för er.

Sen kom Swisch och redan när matte försvunnit 3 m från buren i träningshallen började han skälla och klättra runt i buren som en rabies apa och jag visste att den här resan skulle bli lång…

Vi påbörjade vår resa nappträning som jag valde att kalla den.

Den finns delvis dokumenterad på min blogg:

Men kort förklaring shapade jag in "napp". Jag tränade meningslösa saker med andra hunden men fokus var att belöna Swisch för den korta stund han hade leksaken i munnen. Sedan byggdes det ut med antingen tid eller fartiga aktiviteter.

napp träning del 2

nappträning del 3


Det som Scoobie gjorde naturligt tränade jag in på Swisch. Så effektivt att han faktiskt blev tystare än Scoobie.

Qvick visade upp samma beteende som Swisch men jag kände inte att napp var den vägen jag kunde gå med honom då han anser att en död leksak är tråkig. Den är rolig när någon annan håller håller den. Så här tränande jag med honom.

 

Övningarna tränar: impulskontroll, turtagning och att vara tyst under hög stress


Grunder som hunden bör behärska innan:

Plattformsträning/burträning att kliva på och vara kvar på en upphöjd yta

Doggiezen/omväntlockande med leksak eller godis


Jag valde att jobba med plattformar då det blir klart och tydligt för hunden när man är på och inte på en plattform. Dessutom på de flesta ställen jag tränar på finns det tillgång till en plattform vilket gör att jag kan både generalisera beteendet och att det är praktiskt användbart sedan.


Det första jag gjorde var att göra en träningstrappa mentalt alltså inte på papper men där jag delade in alla delar muntligt för mig själv. Där målet vi jobbar emot är översta trappsteget och det första trappsteget är vad vi behöver bemästra för att nå nästa trappsteg osv för att slutligen nå vårt sista trappsteg.


Det nedersta trappsteget jobbar vi med godis och lugna beteenden för de andra hundarna. T ex erbjuda ett ligg, godis, tillbaka till korgen och Qvicks tur att göra något. Här handlar det om att träna in turtagning. För Qvick var detta det nedersta steget då vi redan jobbat med ligga kvar i korgen och jag använt de andra hundarna som störning.

Sedan lade jag till lite rörelse. Sedan lite avstånd osv. När han klarar av detta är det dags att lägga på lite fart och fläkt och stress på slag.

Då jobbade vi med leksaker och bara kamp till att börja med men att kunna kontrollera sig själv när matte leker med andra är en milstolpe. Du kan reglera svårighetgraden på det sätt du leker med de andra och trigga igång ordentligt med att klappa och använda din röst som trigger som svårighet innan du kliver upp på nästa trappa.

Jag utnyttjade min altan som en plattform. Där kunde jag jobba mer med fart och rörelse på tomten. Scoobie kunde störa genom att trampa omkring på altanen och ruska runt med sin spengummi. Qvick får jobba med något beteende varje gång så det blir turtagning av jobb och inte bara med lek.


När allt det där fungerade åkte jag till klubben och jobbade med mera fart. Jag låter mina hundar utföra lätta agilityövningar som inte har några svårigheter men är fartiga. Jag använde mig av en kon som jag kunde skicka runt mina hundar runt och en raksträcka in i tunneln. Då kunde jag antingen vara nära bordet och skicka iväg hunden, eller ta mer avstånd ståendes och skicka iväg. Slutligen följa med springandes, du kan reglera din fart gå-jogga-springa allt du orkar som svårighet.

Lättast är när du själv står stilla och skickar. Svårare när du rör dig eller jobbar långt ifrån hunden.

Du bygger på med svårigheter med avstånd, energinivåer, tid tills du helt plötsligt inser att du befinner dig på översta trappsteget.




Numera fungerar träningen när jag kör själv alltid. I hundhall med andra hundar fungerar det oftast bra, det kan ibland bli ett litet gnällskall speciellt om han får vänta länge innan han kör. Då påminner jag bara om vad som gäller genom att ta ut honom utanför hallen vid dörren vänta i 10 sekunder och gå in igen. Så får han en ny chans.


För mer tips följ mig på

 instagram

 facebook



Av veronica - 19 juli 2020 18:49

Vi har jobbat med passivitet på klubben och tittat på hundar när de tränat. Vi har suttit i centrum och ätit ute för att träna passivitet.

Vi har tränat lite hundmöten och det som fungerar bäst för Qvick förutom att ge honom avstånd vid nära möten är att ge en uppgift där hans blick hålls borta från den andra hunden.

T ex stå med framtassarna på en bänk med ryggen emot eller ett träd eller sten har vi använt oss av hittills. Han är inte som Swisch som scannar området efter föremål att jaga eller skälla på och ska ha koll på sin omgivning. Det är ganska lätt att leda om hans uppmärksamhet på något annat då han inte reagerar eller håller koll på hundar på ett visst avstånd.

Vi har nu bytt hans valpsele mot Scoobie gamla sele så han börjar bli en stor kille nu. Då hans tillväxtzoner inte alls syns något kommer han få gå upp i kalciumnivå och ha samma procent som de andra vuxna hundarna på 10%.


RC-matta med belöningsmaskin

Då batterierna var slut i fjärrkontrollen fick jag göra om min plan. Istället för belöningsmaskinen höll jag leksaken osynlig och ställde mig utanför linjen med mattan, han måste då söka upp mattan först och inte dra åt mitt håll och fick leksaken kastad i den tänkta linjen. Detta fungerade till höger första passet 80 %, till vänster 60 % Andra passet höger 100%, vänster 80%. Tredje passet vänster 100%, höger 80 %. 4:e passet 80 % han börjar ta ut steget mer så även om han passerar i mitten av mattan kan han missa med tassen på den. Dags att lägga till tasskriteriet på mattan genom en liten plattform.


Jaga ekorren runt hink- tidigare byte

Ej gjort


4 tassar i

Han har verkligen svårt att få alla tassarna i även fast han ryms i den mindre. Just nu lägger jag mer klickande på baktassarna i än framtassarna. Jag ska använda mig av omväntlockande nästa vecka för att få mindre rörelse och skapa bättre förståelse.


Backa ute -lägga på signal

Vi har jobbat ett pass varje dag och han backar nu utan plattform 2 m med signal och utan. I olika miljöer. Med plattform 4 m. 


Inkallning framåt/blindbyte

100%


PNU målsättning:2 varv åt varje håll

Han kan göra ett varv med säkerhet och ibland lägger jag in två. Men de görs inte med samma säkerhet. Han kan snurra runt träd och stenar då jag hade tanken att han skulle upp men…

 

Stationsträning målsättning: Scoobie deltar, arbeta längre ifrån bordet

Vi har gjort 3 verandapass och dessa klarar han till 95% av tiden med de svårigheter som givits.

Vi har gjort två pass på klubben. Han klarar av Swisch rörelse och lek till 80 %. Svårast är när vi är på avstånd och jag springer med t ex Swisch får göra balansen och jag springer snabbt med. Det är lättare när jag skickar och står stilla även när jag är på avstånd. Så jag har lagt mig på lätt jogging som störning som mellanting av svårighet.

Scoobie var svårast först där fick vi ligga på lättare kriterier på första passet. Som att jag skickar och inte går men vi har kommit över den svårigheten nu. Så länge inte Scoobie skäller är han kvar på bordet.


Tunnel klockan höger

Han ligger på 100% på höger sidan de två pass vi gjort.

100 % vänster


Följa kroppsspråket

Vi har kört 4 pass med att kunna följa mina axlar och byta håll. Första passet åt höger 80 %, vänster 60 %, 2 passet till 4 passet höger 100 %, vänster 100%. Jag kan göra fb och han följer dem nu.


Burträning

Inte gjord


Planering för vecka 30

Passivitets träning i olika miljöer

På och av från lek

Vända och gå (utnyttja kroppsspråksträningen och sätta på kommando)

Två tassar på

mellan

Vito game del 1 ?

4 tassar i

pallen

Burträning

Lyssna på ,med störning godisrassel

PNU- 2 varv

RC med fokus på att jag står ur linje

Backa signal i olika miljöer

Inkallning-framåt

Ta den

Stationsträning

Dolda tunnel ingångar

Av veronica - 14 juli 2020 14:30

Bra glukosaminkällor i maten

Scoobie är ju 8 år och jag vill börja öka glukosminhalten i hans dagliga giva. Så jag har ägnat mig åt att läsa på lite om ämnet och försöka hitta bra naturliga källor som jag kan lägga till i hans råutfodring.


Alla hundar producerar glukosamin men produktionen avtar med åldern (det samma gäller för oss). Glukosamin är ett ämne som hjälper till att skapa molekyler som bildar brosket i våra leder. Glukosamin har naturliga antiinflammatoriska egenskaper. Att komplettera med glukosamin kan hjälpa till att förbättra rörligheten och rörelsens omfång och bromsa åldringsprocessen i hundens leder. Glukosamin produceras naturligt i lederna och kombineras med kollagen för att producera och reparera brosk.

Konsekvensen av att glukosaminet avtar är att lederna blir stelare och då brosk är stötdämpande så avtar det skyddet och gör oss känsligare. Så för att hålla en hund så rörlig som möjligt är det en bra ide att öka dosen när den blir äldre.

Det finns tre vanliga former av glukosamin:

Glukosaminsulfat: detta är den vanligaste typen av glukosamin som ofta används i kosttillskott och den som har blivit mest undersökt. Den finns i skalen på skaldjur eller produceras syntetiskt i ett labb. Den innehåller svavel, som är den komponent som hjälper till att bygga och reparera brosk.

Glukosaminhydroklorid: även känd som glukosamin HCL, den finns också i skaldjurskal, men innehåller inte sulfat. Det är mer koncentrerat än glukosaminsulfat men vissa studier visar att det är mindre effektivt.

NAG – N-Acetyl-Glukosamin: denna form av glukosamin är ett derivat av glukos, kroppens föregångare till hyaluronsyra, som är en del av synovialvätskan som smörjer lederna. NAG kan användas för både led- och mag-tarmproblem. NAG kommer vanligtvis från det yttre skalet av kräftdjur och används för tarmhälsa, inte för gemensam reparation.


Det bästa sättet att ge hunden glukosamin är genom maten

Det är helt klart billigare än kosttillskott och de fungerar lika bra om inte bättre eftersom kroppen känner igen mat och vet vad den ska göra med det. Naturlig mat är inte syntetisk.

Biotillgänglighet avser mängden av näringsämnen (eller läkemedel) som kan smältas och levereras till cellerna och faktiskt användas. Den goda nyheten är att glukosaminen din hund får från mat lätt absorberas och används. Eftersom det är “bara mat” vet kroppen vad man ska göra med den och kommer att behöva mycket mindre av det för att det ska vara effektivt jämfört med ett syntetiskt tillskott.

Mängd

Hundar behöver ca 500 mg glukosamin per dag per 10-15 kg kroppsvikt. Så för en hund som ligger runt 18-19 kg som Scoobie blir det ca 600 mg som gäller per dag.


Olika förslag att använda vid råutfodring

Nötstrupe är mestadels brosk som innehåller cirka 5% glukosamin. En bit strupe (ungefär 28 gram) ger din hund över 1400 mg glukosamin.

En kycklingfot innehåller cirka 400 mg glukosamin.

Oxsvans eller grissvans innehåller också mycket glukosamin.

Grisfötter med leder är också en bra källa.


Grönläppad mussla innehåller höga nivåer av glukosamin och de har undersökts och visat sig minska artritsymtom hos både människor och djur.
Grönläppad mussla är från Nya Zeeland så det är svårt att hitta dem färska, men du kan hitta dem i frysdisken i en del butiker. Ge 2 musslor för varje 10 kg kroppsvikt per dag.


Göra egen benbuljong har massor hälsofördelar, och det är laddat med glukosamin och andra ledstödjande näringsämnen.


Recept på Benbuljong

Lägg i ben i en stor kastrull, fyll den till hälften. Mindre ben får en kortare koktid (ex kycklingfötter). Stora ben får längre koktid, 48 timmar.
Använd kycklingfötter, lammnacke, lammrevben, nötben eller vad du hittar för ben. Även benrester från dina måltider kan användas. Bärande ben som i vanliga fall inte kan ges kan här komma till nytta. Fyll på med vatten så det täcker. Gärna 5-6 cm över. Och, den viktiga delen är att hälla på äppelcidervinäger i kastrullen. Det är den magiska ingrediensen som ser till att buljongen får allt det fantastiska och friska gelatinet i sig. Det drar också de näringsrika mineralerna ur benen. Cirka tre eller fyra matskedar äppelcidervinäger blir bra. Koka 24 timmar för kycklingfötter, 48 timmar för större ben. Plocka ur benen och kasta dem.

När buljongen har svalnat kan du sätta den i kylen. Det är här magin händer, på bara några timmar vet du om du har gjort en bra sats eller inte.
Ta bort fettlagret överst. Släng det.
Under fettet borde din benbuljong nu se ut som gelé. Gelén betyder att du har massor av gelatin där inne, och det är det som hjälper hundens leder och även läckande tarm som kan orsaka allergier och matsmältningsstörningar.

Om din buljong inte ser ut som gelé, betyder bara att det blev för lite äppelcidervinäger. Ta någon matsked extra nästa gång så kommer din nästa sats att vara bra.

Benbuljong klarar sig ca 1 vecka i kylen. Men du kan också frysa in i tex iskubsfack och ta fram vid behov. Ge 2-3 msk till mellanstor hund. Dubbelt för L-XL hund.


Källor och mer information:
https://www.dogsnaturallymagazine.com/the-best-sources-of-glucosamine-for-dogs
https://www.dogsnaturallymagazine.com/how-to-make-bone-broth-for-your-dog/ 

 

Studier och forskning när det kommer till människor

 

Varför ska vi då få i oss gelatin? Och gärna från benbuljong.

Kollagen finns i våra leder och innehåller bl a glukosaminoglykaner (GAG). När du lagar buljong som får koka under många timmar så bildas det gelatin av kollagenet i benen och du får, för lederna, de välgörande egenskaperna. De med ledbesvär eller artrit upplever att de blir rörligare och smidigare och att smärtan minskar.

Benbuljong och gelatinet är också antiinflammatoriskt och stimulerar immunförsvaret positivt.

Det har en läkande effekt på tarmen och många med IBS upplever en förbättring.

Det har välgörande egenskaper för dig med autoimmuna sjukdomar.

Gelatin och kollagen är också bra för hud, naglar och hår som är en beståndsdel i dessa.

En positiv nyhet som jag tagit del av nu är flera upplevt att de direkt fått en bättre nattsömn sedan de börjat med gelatin antingen i form av benbuljong eller gelatin (eller en kombination).



Av veronica - 12 juli 2020 17:18

Vecka 28

Veckans planering med övningar. Övningarna är fyllda med fetstil.

Impulskontroll med sitt och ligg. Qvick gör oftast rätt vilket skvallrar om att han inte kommer ha så mycket problem med att skilja muntliga kommandon åt. Detta har varit något som varit jättesvårt för både Scoobie och Swisch och för att vara ärlig har Swisch jättesvårt att lyssna utan upprepar gärna det första man bett om fortfarande. Jag väljer oftast att stänga de andra hundarna ute när vi tränar men denna övning har jag faktiskt haft med dem alla 3 på. Vilken motivations höjare, den som först gör som matte säger får godisbiten först. Jag har tagit denna övning utomhus och han ligger oftast på 100% under varje pass. Dags att lägga till störningar nästa vecka.


Jaga ekorre runt hinken Han vill gärna gena om jag drar leksaken tidigt och han tappar lite självförtroende när han gör fel. Så jag har valt att ligga på lättare sidan med denna övning då han tappar fart när han gjort fel.

 

Tunnel med klockan

Rakt fram till 90 grader hundens höger fungerar 100 % däremot vänster fungerade inte alls. Nästa vecka börjar vi från andra hållet först och jobbar sakta oss till 90 grader.


Target med matta

Just nu jobbar jag ca 5-6 m från mattan och låter han söka upp mattan själv. Mattan är så pass stor att han alltid kommer ha en tass på när han springer över den. Jag vill att han ska få upp självförtroendet att springa dit och fortsätta över den för att hinna i kapp leksaken som landar ca 3 m framför mattan. Då jag vet att han träffar varje gång han söker upp mattan (pga av mattans storlek) kan jag kasta lite före och får ett säkert framåt tänk utan att han börjar glimta bakåt då belöningen landar framför honom precis när han kliver på mattan. Han börjar få upp lite fart till mattan och nästa steg är lade vi ut leksaken lite snett från linjen vilket gör att han måste söka upp mattan mer medveten innan han väjer från linjen. Detta blev genast svårt då han tappar sin fart när han gör fel. Så nästa vecka ska jag testa att ta in belöningsmaskinen och stå bredvid honom istället och skicka honom till mattan och flytta belöningsmaskinen ur linje får vi se om det håller hans fart uppe fast han misslyckas vid något tillfälle.

Backa Vi kom igång väldigt snabbt med backandet. Han har inga problem med att backa upp på något det har jag sett många gånger då han kampat med Swisch och backar upp i mitt knä. Han lyfter medvetet upp bakbenen i mitt knä. Så jag är inte särskilt förvånad att det gick väldigt snabbt att få fram beteendet via plattformar. Pass 1 utnyttjade jag bäddarna och han kan backa 1,5 m bakåt. Pass 2 tog jag snabbt fram plattformen och byte plats, först själv sittande och sedan ståendes. Pass 3 tog jag ut plattformen på tomten, han kunde backa 1 m. Pass 4 tog jag plattformen ut i området med störning runt omkring oss. Han kan nu backa 2 m. Nästa vecka fortsätter jag backandet utomhus och lägga signal på det.

Självförtroende övning- Passivitets övningar och skvallerträning på klubben där han fick titta på andra hundar i rallylydnaden och i centrum där han fått hälsa fint på olika människor.

PNU

Jag har använt mig av hinken i två pass att shapa runt och höger medsols kan han ta två varv. Sedan tog jag fram den riktiga PNU och han kan runda ett varv åt varje håll när jag står nära den. Han har fått runda konen på klubben också så jag skulle säga att han är ganska snabb på att generalisera.

Inkallnings övning med handlingsarm, blindbyte och fram

Jag testade först att göra ”vanliga” handlings inkallningar för att se vad vi har. Han kommer in till rätt arm och söker sig till min belöningssida. Så jag testade att göra blindbytes inkallningar och han gjorde rätt varje gång. Han tar sikte på den sida jag bjuder in till och när jag byter så byter han sida också. Jag valde att göra blindbytet senare och senare men han är stensäker på att komma till rätt sida varje gång. Så nu har jag påbörjat fram genom att kasta leksaken framåt och säga fram innan.

 

Stationsbeteende: Jag har kört 3 ”altanpass” och han kan nu vänta på sin tur tyst när det gäller Swisch. Scoobie är svårt ännu så vi kommer att lägga in den typen av pass nästa vecka.

Jag har kört 2 ”bäddenpass” varav Scoobie var med på ett. Det fungerade klockrent och när det regnar kan jag använda dessa pass till att få till tysthetsträningen med tillgägget att lägga till rörelseövningar framför honom.

Ett pass på klubben då han fick sitta på bordet med enbart Swisch som störning. Han var tyst under hela tiden. Han tjuvade sig ner 2 ggr annars klockrent. Så jag vill verkligen få till ett pass nästa vecka där jag jobbar längre från bordet med Swisch innan Scoobie ska få vara med.


Nästa veckas planering för Qvick:

Passivitet på klubben och i centrum

RC-matta med belöningsmaskin

Jaga ekorren runt hink- tidigare byte

4 tassar i

Backa ute -lägga på signal

Inkallning framåt/blindbyte

PNU 2 varv åt varje håll

Stationsträning Scoobie deltar, längre ifrån

Tunnel klockan höger

Följa kroppsspråket

Burträning

Av veronica - 9 juli 2020 15:16

Det finns många sätt att lära in ett backande men det snabbaste och det lättaste med många andra fördelar med på köpet är att använda sig av plattformar.


Förkunskaper: 4 tassar på eller i något

Genom att använda sig av plattform får man snabbt fram ett backande. Då hunden har en riktning till sitt backande blir det rakt från början. Vi börjar med att kliva upp så får man backa upp på något med på köpet.

Plattformar kan man bygga själv eller ta hundbädden eller soffdynan eller annat som man har som hunden kan stå med 4 tassar upp på.


Steg 1

Belönar jag hundens kliv upp på plattformen som han redan behärskar. Ger godisbiten på golvet så den är tvungen att kliva ner med framtassarna på golvet. Då belöningen kommer för att ha 4 tassar på plattformen kommer hunden ta sig upp på det snabbaste sättet. I det här fallet häva sig upp bakåt. Jag belönar detta beteende några gånger. Om hunden drar sig bakåt i ett liggande spelar ingen roll.


Steg 2

Är att servera godisbiten lite längre ut så hunden måste använda sina bakben på plattformen för att komma upp igen. Det behöver inte vara så att de står på golvet ännu. Godiset kommer till slut vara så långt bort att hunden måste kliva av plattformen för att ta det. Om den då backar, belöna oavsett om foten hamnar på plattformen eller inte. Vänder den om för att kliva upp måste du tillrätta lägga miljön. Jag brukar ta en 30 cm bred plattform mellan bordet och soffan. Då kan hunden inte vända om utan måste backa. Så fort hunden kommit igång flyttar jag ut bordet. Sedan flyttar jag plattformen.


Steg 3

Variera när du klickar, ibland för rörelsen bakåt ibland för baktass på plattformen. Du vill ha båda delarna kvar. Dels att hunden jobbar koncentrerat för att kliva på plattformen med bakdelen, men också få den förstå att det är rörelsen bakåt som belönas.


Här är första passet för Qvicken mot sitt backande.


Steg 4

Jag brukar använda mig av hundbäddarna i början ( då de är så stora att oavsett var han sätter baktassen kommer den träffa) för att sedan ta en smalare plattform som jag flyttar runt. För att avsluta med att ta ut den. När nu hunden kan erbjuda backa sätter jag signal på det och plockar bort plattformen. Om man vill ha ett intensivare backande och få hunden att gå ner med huvudet när den backar belöna med att kasta godis eller sak mellan framtassarna.


Här är första passet med den smala plattformen för Qvick. Nästa tillfälle tar vi ut plattformen.

Av veronica - 7 juli 2020 15:20

Jaga ekorren

Så här jobbade jag upp värdet på leksak på backen för Qvick. Det är en ny lek från Agilitynation som heter Chasing the suirrel som passade perfekt för detta ändamål. Denna lek byggde upp fokus både på leksaken och byggde upp farten och fokusen framåt. Den tränar dessutom färdigheter inför handling. (Kinderägg övning…liksom)

Man behöver en leksak med långt snöre. Det finns många leksaker färdiga att använda sig av men jag valde att göra mig en egen av ett bungehandle long som jag sätter fast en hol ee roller i. Sedan satte jag fast en vanlig fleecefläta och en liten fårskinns kamp i bollen. Jag ville att den ska ha mycket saker att få tag i och att det ska bli ett avstånd från mina händer så jag kan avgöra om han har fokus på leksaken och inte mig. Dessutom vill jag att den ska ligga på backen och inte ”hållas” i handen. (Då jag vill bygga upp värdet för leksaker som ligger på backen.) Jakten ger lite explosivitet som vi behöver när vi tränar.

Steg 1

För att få den mest taggade hunden behöver någon hålla i honom i början. Jag lägger ut leksaken på backen någon meter framför honom och när han har blicken mot leksaken, inte mig då säger jag -ta den och springer iväg med leksaken dragandes efter backen. För att få honom att fokusera mer på leksaken släpper jag leksaken lite snett från vad jag står så han måste ta bort blicken från mig lite. Om jag lägger den framför mig kommer han bara stirra på mig och det blir svårare att avgöra vad han egentligen tittar på.

Leken sätts igång när han har blicken mot leksaken vilket, kommer att höja leksakens värde i längden men också ha fokus på det du ska ta (hopphinder), inte matte.

När han kommit i kapp kör vi kamp med byte av håll och hand alltså framförbyten.

När jag kör själv får han erbjuda sitt och resten fungerar på samma sätt.


Steg 2

Samma sak men med lite längre avstånd för att få upp lite fart.


Steg 3

Post turns-När vi svänger och är på samma sida om varandra efter svängen.

När jag svänger vill jag att hunden ska göra en så tigth sväng som möjligt efter leksaken men inte gena till andra sidan för att ta den. Om det händer tar jag upp leksaken och gör om. Ett riktigt fotavtramp som visar svängen från min sida så han kan lära sig svängkommandot innan vi ens är på planen. Den enkla varianten är att göra svängen när han är nära leksaken den svåra att börja göra svängen när han är lite mer ifrån då finns det valet att gena till andra sidan för att få tag i leksaken istället för att runda med dig.


Steg 4

Använder jag mig av en hink, noga att man har en hand som visar vilken sida han ska komma till. Där går det att göra samma svårighet som ovan med avståndet när leksaken dras runt hinken. Genar han till andra sidan för att ta leksaken tar jag upp leksaken och gör om.


Presentation

Omröstning

Vad vill du helst att jag ska skriva om?
 vallnings inlägg
 agility inlägg
 Trick och tips inlärning
 tips för bättre hundmöten
 näringslära och barf
 vardags träning
 nosework inlägg
 nosativerings tips
 fysträning utomhus
 fysträning inomhus
 tips för bättre inkallningar
 tips för antijakt träning

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2022
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards