Senaste inläggen

Av veronica - 28 april 2020 19:23

Vecka 17 sammanfattning

 

Schemat för Qvick har sett likadant ut som förra veckan så inget nytt har introducerats.

Jag har bestämt att Qvick får sitta i bilen under träningspassen då han skäller hela tiden då vi kör. Han går verkligen igång när jag tränar någon annan hund. Jag vill inte att det beteendet ska befästas. Jag har inget föremålsintresse att jobba med just nu för att få till nappbeteendet.

Jag har bestämt att steppa upp detta genom att ta ut kampen på promenaderna på morgonen. Jag behöver ett starkare hålla och kampa för att påbörja nappen träningen.

Hans ligg kommer jag nu att forma så bakdelen inte svänger ut, enklast blir att ta upp det på en plattform där han inte kan lägga sig på det sättet.

Jag har börjat att ge honom mat 2 ggr istället för 3 ggr per dag. Det har inte varit några problem än så länge.


Stora grabbarna har fått köra Coronabanan. Swisch kunde inte svänga höger på hinder 1, alltså alla dessa timmar man lagt på svängkommando kändes som väl spenderad tid. *ironi*

Scoobie satte till slut banan (nollade), då var det 15 minuter av halltiden kvar och mina ben var ganska slutkörda efter att sprungit med de två om och om igen. Så det blev bara domarens val som vi hann med.


När vi körde noseworken valde jag att börja med Scoobie. Annars är det alltid Swisch som jag tagit först, vilket gör att jag alltid vet var gömmorna är när det är Scoobies tur. Men nu tänker jag turas om. Scoobie är verkligen fenomenal och hittar dofterna snabbt och är stensäker. Swisch har lite svårare att hitta doften i backen men denna gång tog han båda dofterna och jobbade på bra. Vi fortsätter att träna 2 dofter och olika höjder och skogsmiljö då det hittills har varit det som varit svårast för dem bägge. Jag hade inte planerat att Scoobie skulle få ta doftprov i år men så fort restriktionerna lättar kommer jag att anmäla honom för ett. Finns ingen anledning att han inte ska få tävla samtidigt som Swisch.



Av veronica - 21 april 2020 20:08

Vecka 16

Qvick väger 9,2 kg och nu ska vi gå ner i matgiva 1% så det blir 7% av hans vikt varje dag. Det blir 215 g per portion x3 då jag utfodrar 3 ggr per dag.

Han får inga ben ännu då valpar inte riktigt kan tillgodogöra sig Ca i ben förrän de är runt 6 månader. Men till lunch får han kycklingnackar som jag klippt i mindre bitar, han tuggar inte sin mat alls utan slukar den. Så det kommer bli en tillvänjning där så småningom. Som Ca-källa använder jag mestadels malda äggskal. Han får mindre % Ca än de vuxna individerna då valpar inte äger förmåga att reglera sin Ca-nivå genom att bajsa ut det. En stor missuppfattning bland många är att för mycket protein kan orsaka snabbväxande valpar med tillhörande skador. Men så är inte fallet, det är Ca som inte får vara för hög för växande individer. Många färskfoder ligger för högt i sina Ca-halter och är inte lämpliga att ge till växande valpar. Därav håller jag mig borta från kött som är blandat med ben de 8 första månaderna, då de oftast har för hög % halt Ca.


Veckans schema har fokuserats på grundfärdigheter.

 

Jag skrev in alla saker jag ville träna på en dag. Sedan fördelar jag dem under resten av dagarna. Så jag gör inte alla saker varje dag. Orkade inte bara fördela och skriva upp dem flera gånger utan jag ställer mig vid schemat och bestämmer mig på kvällen vad jag känner att jag behöver och hinner och mäktar med för dagen.

       

Han kan nu sitt signalen i olika miljöer men utan störning så klart. Har börjat lägga på korgen med signal. Frivilliga ligg har vi börjat med utomhus. Nya beteenden för veckan är nostarget och pallen. Vi har fortsatt att vidare utveckla leken genom att gå ifrån när han hämtar den. Vi har jobbat lite med loss också men jag kommer ha fokus på att bygga upp en stark leklust.


 




De stora grabbarna har fått jobba med flick.

Vi har haft utomhuspremiär på agilityträningen på klubben.

Qvick är en ljudlig individ och jag kommer precis som för Swisch få träna in napp om det inte ska hysteriskt skällas.


Av veronica - 13 april 2020 17:29

Vecka 15

Qvick har tappat minst 3 tänder och snabbt går det, ena dagen är det glugg och nästa dag har tanden kommit fram. Han är lite modigare utomhus också. Förut var han hack i häl in, nu måste man hämta honom ätandes kattskit på tomten.

Då det varit påsk och lite öppet i planeringen har inget schema gjorts. Spontan bokning av hallar och träning efter hur dagen har sett ut.

Jag har kört Corona outbreak med grabbarna och den förbannade flick-en fick mig att börja om inlärningen igen. Det vi gjort sitter inte med Scoobie. Swisch han klarade den men det var alla tigtha svängar som han drar ut på och far in i någon tunnel eller på något annat hinder som var svårt. Mitt i allt slutade Pixem filma då fjärrkontrollen inte gick att ladda. Förhoppningsvis har vi lyckats laga den. Annars står jag med en robotkamera som inte går att använda då fjärrkontrollen är GPS.


Från och med nästa vecka kommer fokusen vara på träningsfärdigheter. Han behöver lyssna på några andra signaler än sitt namn.

Han behöver även vägas, då vi går in på 7% av hans vikt i matväg per dag.


Så här ligger vi till just nu.

       


Veckans träning i film:

sitt utomhus med signal


lek hämta kom tillbaka


Explosiva starter från sitt


sele träning

Av veronica - 6 april 2020 07:14

Lek, lek ,lek

Här kommer inlägget som jag lovade att skriva för några månader sedan. 

De första dagarna hade vi inga planerade leksessioner utan allt startades upp av Qvick själv. När han visade intresse för några av leksakerna på golvet, då satte han igång matte. (Jag har alltid en låda med leksaker framme de första året. Det är en blandande kompott av leksaker och inte dem jag senare brukar ha med som belöningar.)

Detta för att få bort intresset att knapra på allt annat som finns tillgängligt. Kravlöst och bara på observationsstadie de första dagarna.

Man får inte bara reda på vad man har och behöver gå vidare med i sin lekträning, utan vilken individ man har framför sig i leken.


Detta var jag observerade under de första dagarna:


  • lätt för att gripa leksaken
  • springer efter leksak
  • går iväg för att tugga på saken i korgen
  • lätt att få viktförskjuta
  • inte störd av att andra hundar är nära eller leker samtidigt
  • störd av högre ljud som skall från Scoobie
  • noppare av leksaker (där försvann alla leksaker ur korgen man kunde noppa på)
  • kort intresse av ”död” leksak
  • frustrations skall när leksak hastigt försvinner
  • obrydd av tuffare tag
  • taggad av närkamp
  • oberörd av beröring under kamp

De första planerade lektionerna fick ske när Scoobie och Swisch var hos husse. Fokus på de första tillfällena var att gripa leksaken och vara i mattes knä. Det gick snabbt att få fram. Jag utnyttjade det jag sett. Han går till korgen med leksaken, så då kastade jag leksaken så att han måste passera mig när han springer till korgen. Jag greppar tag i leksaken och leken börjar igen. Jag bryr mig inte om att det inte är ett medveten val att komma med leksaken till mig eller inte. Detta gör jag under flera tillfällen tills korgen blir mattes knä istället. Efter att han varje gång kommer tillbaka till mitt knä flyttar jag mig lite grann för att kolla att vi har beteende kvar. Sedan kan jag börja flytta mig men jag ser till att jag sitter ner så att hans bild av mig är den samma. Ganska försiktigt jobbar jag med att resa mig upp, först i hukande ställning osv. Allra sist flyttar vi ut beteendet i andra miljöer, men det sker efter några veckors lek inomhus och med störning runt omkring. Som t ex när grabbarna ruskar och frustar med sina leksaker i bakgrunden när vi leker.


Sammanfattning

  1. observera vad du har
  2. plocka bort eventuella störningsmoment
  3. utnyttja det du ser, till din fördel i träningen
  4.  eventuellt förändra din miljö så du lyckas få fram beteendet
Av veronica - 5 april 2020 15:33

Vecka 13 och 14

Lika bra att slå ihop dessa veckor då skillnaden inte är så stor dem emellan.

Schema för 13 är här.

   

Vecka 14 var så chill så inget schema gjordes.

Jag har börjat ta allt som har flyt inomhus till utomhus.

Sitt, sitt med signal, lek och hämta, komma tillbaka.

Han griper fint och är engagerad i leken och hämtar och kommer tillbaka men jag kan inte ännu springa ifrån, då släpper han leksaken och kommer till mig.

Till vardagsträningen tillkommer skvallerträning på människor och andra hundar då han kan skälla av osäkerhet.

Jag utnyttjar de andras balansbollsträning till hans liggkvar på plattformen som jag sakta formar till att det ska löna sig.

Han fick följa med till simningen för första gången och där skällde han en hel del. Han fick vara på kanten och titta men så fort han öppnade munnen åkte han ner, fick komma upp igen när han var tyst i 10 sek. Vi kan väl säga att husse var lika upptagen med att träna honom som jag var att kasta simleksakerna till de andra.


Nu är det påsklov och jag kommer att lägga lite mer tid på att jobba utomhus och få signal på några av sakerna. Mer miljöträning med honom själv och skvallerträning genom promenader. Mer lek utomhus med början till att jag kan sticka för att få mer fart in utan att han släpper leksaken.

Börja med att förbereda träningen loss tills jag tycker det är dags att lägga på signal.

Jag har beställt nya spengummin då det är hans favorit av leksakerna. De gamla börjar rasa sönder och jag behöver 4 stycken i varje ”lekkitt”. (Hemma och i bilen). En var att leka med och en extra för att kunna påbörja träningen med loss.

Av veronica - 28 mars 2020 13:57

Den här veckan har det hänt massor av saker inte bara att hans öron har gått till att stå och ligga ner vart om varannat. Plötsligt finns det inget problem längre med att gå ut genom dörren... nu försöker han till och med smita ut. Jag kommer att vänta några veckor med dörrträningen då jag vill att det ska ligga ett högt värde på att dörren öppnas. Istället har jag denna vecka lagt träningen på selen. Han har börjast backa undan från selen. Så nu är det träning på hans lunch av husse och på helgerna av mig. Vi måste helt enkelt lägga högre värde på att sticka in huvudet i selen. Veckans träningschema ser ungefär likadant som förra veckan. Inkallningarna har skett utomhus på morgonen. Jag har passat på att kalla in när han springer i kapp eller jämsides med Scoobie eller Swisch. Då varken Scoobie eller Swisch vänder på Qvicks signal måste han vända själv trots att de fortsätter att springa framåt. Det har fungerat till 100%. Jag har fått fram ligg som frivilligt beteende och detta kommer att tränas mer nästa vecka. Jag har också gjort några stolpinkallningar men enbart med matbelöningar nästa vecka ska jag testa kampbelöning. 

När vi har tränat i hundhallar har jag tagit fram honom och kört 2-3 pass med lek. Han har inga problem med att börja leka och springer ut och lämnar tillbaka. Men det är viktigt att ljudnivån på andra hundar och mina egna är låg då det ännu är en störning. Vi kommer att leka i olika miljöer nästa vecka som mål.

Promenaderna är så mycket smidigare nu när han inte går på Swisch långlina. 

Swisch har även han briljerat på morgonen, vi har 3 rådjur som varje morgon springer i skogen. En morgon kom de springade framför oss, Swisch var ca 15 m ut i långlinan och rådjuren kom 5-7 m framför. Trots närkontakt och de springer ifrån får jag Swisch att vända på första inkallningssignalen. Ingen tvekan utan bam till matte. Ett hallelulja moment ska sägas. 

Av veronica - 24 mars 2020 20:14

Förra onsdagen 18/3 så var det Swisch tur. Första banan gick väl ganska normalt andra banan var det flera ställen där han behövde min hjälp, men där jag hade behov att sticka för att hinna hjälpa till vid nästa ställe. Runt 21 börjar min hjärna bli riktigt trött och ändra handling och anpassa om sig efter omständigheterna blir extra svårt, till slut bröt jag då jag kände att jag helt enkelt inte orkade hålla ihop det och det är inte rättvist mot hunden när jag inte kan vara på rätt plats tappar totalt banan och allmänt fladdrar runt. Det är mycket på jobbet just nu och det tömmer en på all energi och jag är och har aldrig varit en kvällsmänniska. Jag skulle egentligen behöva träna runt 18 men pga av jobbet och andra omständigheter kan jag inte ta sådana tider. Jag måste hålls mig till 20:00 och det gör att runt 21 orkar jag inte hålla en bana i huvudet längre när saker behöver ändras då faller allt som ett korthus.

Ibland får man helt enkelt acceptera sina tillkortavaranden...


Handlings fel: Swisch söker raka linjer och alla svängar måste man ta kontakt vid, annars drar han ut och tar ett hinder det går inte att lita på att han ska följa din linje. Alla blindbyten behöver muntlig innan och starka under -signaler då han letar upp raka linjer.

Färdighetsträning:Du kan inte lita på ditt runt kommando på signal ännu, det behöver tränas mera.

Kom signal behöver övertränsas med 90 graders hinder som ligger "osynlig" i linje med tunnel eller något annat som hans blick fastnar på. 

 


Av veronica - 17 mars 2020 21:28

         

Fokus har varit koppelgående och inte då att gå fint utan att kunna gå med ut från dörren. Han har vägrat att gå ut genom dörren utan satt sig. Det har gått bra när han har killarna med sig men ensam då är han en riktig hare.

Så de första dagarna då killarna är med husse har jag tidigt på morgonen börjat med en kort promenad. Då de första 50 m var värst startade jag med att bära honom den sträckan och sedan fick han gå därifrån. Mycket beröm och uppmuntran när han gick med. Hemåt fungerade det alltid bra. Sedan släppte jag ner honom halva sträckan och jobbade därifrån, på slutet bar jag bara honom över tröskeln och därifrån jobbade vi med att gå med. Det har gått bättre för varje dag och i söndags var det första dagen han skulle smita med mig när jag öppnade dörren.

Vi har fortsatt våra inkallningar och vi har jobbat med dem mycket utomhus och passat på att gjort inkallningar när jag har haft honom lös med de andra killarna. Han kommer varje gång och bryter väldigt fint fast han hänger Swisch i hälarna.


Jag har börjat att lägga signal på sitt men det sitter inte på något sätt ännu.

Skicka till plattform ligger vi på 1 m avstånd ännu. Han behöver mycket jobba ifrån godis och matte då han vill vara nära.


För de vuxna killarna har nosework och fysträning varit i fokus. I torsdags var jag i Hällkana och tränade med Nina och fick lite tankar om vad jag behöver träna vidare på. Utomhussöket behöver tränas vidare och jag har en tanke om att ta med doft i fickan på helgpromenaden och lägga 2 dofter i skogen. Helt enkelt att arbeta in skogen som miljö. Behållare och fordon är starka miljösignaler som sitter, nu behöver de få samma starka sökbeteenden i skogen. På träningen när doften inte hittades blev det backa upp på en trädstam, stå med framtassarna på stubben beteende som dök upp. Inte precis önskvärda beteenden…

Presentation

Omröstning

Vad vill du helst att jag ska skriva om?
 vallnings inlägg
 agility inlägg
 Trick och tips inlärning
 tips för bättre hundmöten
 näringslära och barf
 vardags träning
 nosework inlägg
 nosativerings tips
 fysträning utomhus
 fysträning inomhus
 tips för bättre inkallningar
 tips för antijakt träning

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2022
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards